Wędzarnia z beczki. Jak zrobić prostą wędzarnię i mieć własne wędzonki

Wędzarnia z beczki. Jak zrobić prostą wędzarnię i mieć własne wędzonki

Wiele osób uwielbia wędzone wędliny czy ryby. Kupując produkt tego typu w sklepie, trudno mieć pewność, że mamy do czynienia z wyrobami wysokiej jakości. Aby zaoszczędzić pieniądze, możesz własnoręcznie złożyć wędzarnię z beczki.

Wędzenie

Wędzenie nie tylko poprawia i nadaje niepowtarzalny smak mięsa i innych produktów. Niszczy bakterie chorobotwórcze, które skracają okres przydatności do spożycia mięsa i ryb. Produkt wędzony na zimno może zachować świeżość przez kilka miesięcy lub dłużej. Są też zwolennicy wędzenia na gorąco. Podczas tego procesu mięso jest w większym stopniu pieczone. Wynika to z temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Może osiągnąć 100 stopni. Smak mięsa i ryb jest nieco inny niż w przypadku wędzenia na zimno. W tym przypadku temperatura wewnątrz komory wędzarniczej ledwie dochodzi do 30 stopni. Mięso jest głęboko przetworzone. Takie wędzenie może zająć kilka dni lub nawet tydzień. Wszystko będzie zależeć od kawałka wędzonego mięsa.

Do wędzenia na gorąco

Temperatura dymu podczas wędzenia na gorąco jest osiągana dzięki bliskości źródła ognia. Najczęściej taką komorę wędzarniczą instaluje się bezpośrednio na ogniu, kuchence elektrycznej, palniku gazowym lub benzynowym. Dlatego taka wędzarnia nie może być wykonana z materiałów nieodpornych na ciepło. Idealną opcją byłaby metalowa podstawa, która szybko zwróci wynikową temperaturę.

Pionowa wersja wędzarni na gorąco jest jedną z najczęstszych, łatwo ją wykonać samodzielnie. Głównym elementem, który zostanie wykorzystany do wędzarni jest metalowa beczka na 200 litrów. Najczęściej takie pojemniki służą do jakiegoś celu, na przykład do przechowywania oleju samochodowego i innych płynów. Oznacza to, że zanim zbudujesz z niego wędzarnię, musisz zadbać o wstępne przygotowanie beczki. Najpierw trzeba ją dobrze umyć różnymi mydłami i środkami dezynfekującymi. Może to potrwać dłużej niż jeden dzień. Jeśli powierzchnia beczki jest pomalowana, farbę należy również zmyć. Można to zrobić na długi czas za pomocą suszarki budowlanej i szpatułki lub młynka.

Po obróbce termicznej przyszłej wędzarni konieczne jest jej ostygnięcie. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie wyjścia za pomocą maszyny wibracyjnej lub mimośrodowej. Umożliwi to pozbycie się osadów węglowych, a także rdzy. Zewnętrzne ściany beczki można wyszczotkować do metalu, jeśli planuje się pokrycie farbą ogniotrwałą. Dalszy montaż wędzarni będzie wymagał obecności takich narzędzi i materiałów jak:

  • spawarka;
  • rura kominowa;
  • narzędzie do znakowania;
  • okucia metalowe;
  • blacha o grubości 4 mm;
  • blacha o grubości 10 mm.

Beczka jest zwykle uszczelniona na obu końcach. Będziesz musiał pozbyć się końcówki, która zawiera otwór do wlotu oleju lub innego płynu. Beczka do wędzarni jest umieszczana na boku, zamocowana tak, aby się nie przewracała, a górna część z pokrywką zostanie odcięta. Najwygodniej jest umieścić palenisko bezpośrednio w beczce. W takim przypadku nie musisz stale instalować wędzarni na źródle ognia. W dnie należy wywiercić kilka otworów dopływowych. Palenisko powinno być konstrukcyjnie oddzielone od komory, w której odbywać się będzie palenie. Aby to osiągnąć, z przygotowanego materiału arkuszowego należy wyciąć okrąg. Musi być zamocowany za pomocą zgrzewarki na wysokości 25 cm od dołu.

Wykonanie

Do dna wędzarni należy przyspawać kilka nóg. Tworzą szczelinę między paleniskiem wędzarni a gruntem, aby powietrze mogło swobodnie przepływać. Po przeciwnej stronie drzwi wykonajmy kolejny otwór, przez który zostanie wyprowadzony komin. Musi być podniesiony na odpowiednią wysokość.

Jednym z trudnych etapów będzie wykonanie wieczka. Powinno nie tylko zamykać wędzarnię, ale także stwarzać warunki, w których powietrze nie przedostanie się do środka. Aby to zrobić, musisz wykonać uszczelnienie wodne na wędzarni. Należy wyciąć za pomocą szlifierki pasek metalu o szerokości 5 cm, który jest przyspawany bliżej górnej części lufy, wzdłuż jej obwodu pod kątem 45 stopni, dzięki czemu uzyskuje się mały rowek, w którym można wlać wodę. Okładka wycinana jest z blachy o grubości 4 mm. Jej średnica powinna być o 1 cm większa niż średnica beczki wędzarni. Z tego samego materiału wycinany jest pasek o szerokości 10 cm, który jest przyspawany do wieczka, tworząc strukturę przypominającą misę. Uchwyt jest przymocowany do górnej części pokrywy wędzarni.

Dowiedz się więcej na stronie: https://ladnydom.pl/wedzarnia-z-beczki

Previous Jak naprawić usterki w Macbooku?
Next Daj się ponieść nurtowi przygody – ruszaj na kajaki do Pomorskiego!

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Warszawski Służewiec przekształca się z dzielnicy biurowej w mieszkalną

Warszawski Służewiec to już nie tylko zagłębie biurowców. Powstaje tu coraz więcej budynków mieszkalnych. Dzielnica biurowa może się stać dobrym miejscem do życia, jak pokazują przykłady z Amsterdamu, Barcelony czy Londynu. Wymaga

Wiadomości 0 Comments

ZWOLNIJ TEMPO PRZED PODRÓŻĄ

Wielu mieszkańców garnizonu warszawskiego w okresie zbliżających się ferii wybiera się na wypoczynek w odległe rejony naszego kraju lub poza jego granicę. Przed podróżą sprawdźmy stan techniczny naszego samochodu. Wizyta

Wiadomości 0 Comments

Fachowe pranie foteli w Warszawie – co oferuje nam ta usługa?

Nowe meble zachwycają swoim wyglądem i wydatnie wpływają na komfort wypoczynku w domu. Marzymy o tym, aby taki stan utrzymał się przez wiele lat. Wymaga to jednak starannej i systematycznej

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź