Właściwości i zastosowanie zimnotłoczonego oleju lnianego

Właściwości i zastosowanie zimnotłoczonego oleju lnianego

Olej lniany powstaje w wyniku procesu zimnego tłoczenia nasion lnu, a stosowany w codziennej diecie, dostarcza do organizmu korzystnych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, ponieważ jest ich bogatym źródłem. Należą one do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli egzogennych składników naszej diety. Oznacza to, iż muszą one być dostarczane do organizmu wraz z przyjmowanym pokarmem, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie sam ich zsyntezować. Codzienne przyjmowanie oleju lnianego zaspokaja także zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, co za tym idzie spowalnia procesy starzenia komórek i ma działanie antynowotworowe.

Działanie oleju lnianego zostało niezwykle docenione przez kosmetologów. Codzienna suplementacja oleju lnianego sprawia, że włosy stają się lśniące, skóra jędrna i nawodniona, a stosowany od zewnątrz idealnie sprawdza się jako olejek do masażu oraz w pielęgnacji twarzy, skóry głowy i włosów.

Dzięki temu, że olej lniany tłoczony jest na zimno i nie zostaje poddawany procesom procesom oczyszczania, filtrowania i rafinowania, co pozbawiłoby go prozdrowotnych właściwości, posiada duże spektrum właściwości prozdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że można go spożywać jedynie na zimno, ponieważ ma bardzo niską tolerancję na wyższą temperaturę, a poddany jej taci korzystne, prozdrowotne substancje.

Tłuszcz lniany powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ pozwoli mu to zachować  na dłużej swoje prozdrowotne właściwości, orzechowy smak i piękną złocistą barwę. Można go stosować samodzielnie, ale też jako dodatek do surówek, ryb, past, humusu, zup, chłodników, kaszy, ziemniaków, czy pieczywa. Dodaje się go do koktajli warzywnych, czy owocowych, jest doskonałym dodatkiem do nabiału, a pasta powstała z oleju lnianego i odtłuszczonego twarogu może z powodzeniem stać się nadzieniem do naleśników, zabieleniem do zup oraz przestudzonych sosów. Można ją także miksować z warzywami lub owocami, robiąc z tego wyśmienity koktajl.

Abyśmy byli pewni, że zakupiony przez nas olej lniany jest wysokiej jakości, koniecznie musi być świeży oraz tłoczony na zimno. Ważne jest także, aby w sklepie przechowywany był w lodówce, a jego butelka była wykonana z ciemnego, grubego szkła. Jakość ziarna też ma ogromne znaczenie, ponieważ wysokiej jakości produkty powstają tylko z doskonałych składników.

Więcej o olejach i zdrowych tłuszczach przeczytasz na łamach https://www.gazetamedycyna.pl/dieta-i-zywienie/zdrowe-oleje/

Previous Dlaczego warto zdać Certyfikat Kompetencji Zawodowych w Warszawie?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Pobyt w Grecji był dla mnie jak reset absolutny

Aktorka spędziła pięć styczniowych dni w Atenach. Twierdzi, że nie zwiedzała dużo, delektowała się natomiast grecką kuchnią i rozmowami z mieszkańcami miasta. Bywała także w teatrach. Jej zdaniem współczesny teatr grecki stawia na mocne, politycznie

Life&Style 0 Comments

Kolagen w płynie – dla piękniejszej skóry

Każdy z nas chciałby zatrzymać upływ czasu – nie myślimy o tym, kiedy jesteśmy młodzi, jednak młodość przemija szybciej, niż można by się spodziewać. Nawet jeśli dusza jeszcze czuje się

Life&Style 1Comments

Import whisky rośnie o 30 proc

Polacy coraz chętniej sięgają po bardziej wyszukane alkohole. Po trzech kwartałach ubiegłego roku o jedną trzecią wzrósł import ekskluzywnej odmiany whisky single malt. W ujęciu wartościowym dynamika była jeszcze wyraźniejsza i wyniosła

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź